Козунак с дубайски шоколад за 40 лв. е новият хит на пазара. Цената му обаче е по-висока, защото в него има кадаиф, шамфъстък и сусамова паста. За великденските празници повечето поръчки са за козунаци с вкус на Дубай, отколкото обикновения класически, коментират търговци. Класически козунак, обилно залят с глазура от шамфъстък, пък се предлага на цена от 26,90 лв. за 600 г. Повечето софийски пекарни са пуснали и намаления, например ако се направи поръчка до 17,04, се заплаща с 10% по-малко от редовната цена.
По-скъп от козунак „Дубай“ е италианският „Панетоне“, като цената му е 43 лв. за 500 г, предлага се без мая и е направен с френско масло, пчелен мед, златни стафиди и портокалови корички. „И двата вида са много търсени и поръчвани“, коментират търговци.
Повечето хлебопекарни предлагат както обикновени козунаци, така и с различни видове пълнеж като локум, стафиди, шоколад. Цените на обикновения козунак вървят между 5 и 20 лв. Около 27 лв. ще ни струва козунак на конци със стафиди и пълнеж от течен шоколад.
Пакетираните козунаци са блъскани с химия, предупреждават познавачи. Разпознаването е много лесно, само трябва да се погледне срокът на годност, ако е повече от 5 дни, например 10, значи си купуваме козунак, натъпкан с химикали. Слагат се подобрители, защото така им излиза много по-евтино. Яйца или брашно въобще няма.
София 15°
Видин 18°
Враца 15°
Русе 16°
Варна 35°
Бургас 32°
Пловдив 37°
Все още няма коментари