Копривата е едно от най-полезните растения, които природата е създала. Често природолечителите се шегуват, че ако човечеството е запознато с нейните лечебни сили, не биха засаждали нищо друго освен коприва. Всички части на копривата имат благотворен ефект върху човешкия организъм – коренът, стъблото и листата. В кулинарията тя е сред най-вкусните пролетни зеленолистни, подходящи и за постни, и за месни ястия.
Супа
ПРОДУКТИ: 1 глава карфиол (700 г), 350 г коприва, 250 г спанак, 10 г сушени манатарки, 1,5 л зеленчуков бульон, 250 мл кокосова сметана, 80 мл зехтин, 1 връзка пресен лук, 2 скилидки чесън, 1-2 с. л. ябълков оцет, 1 ч. л. ким, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Карфиолът се разделя на малки розички и се запържва в загретия зехтин, докато започне леко да се карамелизира. Прибавят се наситнените лук и чесън и се запържват леко. Част от запържените карфиол, лук и чесън се заделят за гарниране. Зеленчуците в тенджерата се овкусяват със сол, черен пипер и семената ким. Налива се бульонът и се готви, докато зеленчуците омекнат добре. Манатарките се заливат със 100 мл вряла вода. Копривата се почиства и се прибавя в супата заедно със спанака. Слагат се и набъбналите и накълцани манатарки заедно с част от водата, в която са киснали. Готви се, докато копривата и спанакът омекнат. Ако има нужда, се добавя още течност – бульон или вода. Налива се кокосовата сметана и се посолява. Супата се пасира, овкусява се с оцета и по желание се прецежда. Сервира се, гарнирана със заделените зеленчуци.
Кюфтенца
ПРОДУКТИ: 1 кг коприва, 3 яйца, 1/2 кубче зеленчуков бульон, 250 г извара, 3 скилидки чесън, 200 г галета, олио за пържене, 200 г кисело мляко, 1/2 връзка пресен лук, 1/2 кубче зеленчуков бульон, бял пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Копривата се почиства, измива се и се попарва 3-4 минути във вряла вода. Накълцва се и се слага в голяма купа. Добавят се изварата, накълцаният чесън, яйцата и стритият бульон. Сместа се разбърква добре и от нея се правят кюфтета, които се овалват в останалата галета и се пържат. Сосът се приготвя, като към киселото мляко се прибавя наситненият лук, овкусява се със стритото кубче бульон и бял пипер и се разбърква. Кюфтетата се сервират охладени и се заливат със соса.
Баница
ПРОДУКТИ: 1 пакет точени кори (400 г), 200 г коприва, 1 ч. ч. ориз, 1 ч. ч. извара, 250 г краве масло, 6-8 яйца, сол на вкус, масло за намазване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Оризът се слага в тенджера с 3 ч. ч. гореща вода и се вари, докато поеме водата, като се внимава да не се развари. Към него, докато е още топъл, се прибавят почистената, измита в няколко води и нарязана коприва, яйцата, изварата, половината масло и сол на вкус. Сместа се разбърква. Корите се намазват две по две с останалото разтопено масло. Покриват се с приготвената смес, навиват се на рула и се подреждат като вита баница в добре намаслена тава. Пече се около 15-20 минути във фурна, загрята на 200-220 градуса. След изваждането ѝ от фурната баницата се завива добре с кърпа, за да се задуши.
Агнешка мусака
ПРОДУКТИ: 500 г коприва, 100-150 г сирене, 1/2 кофичка кисело мляко, 2 яйца, 1 кг пресни картофи, 600 г обезкостено агнешко месо, 4 стръка пресен лук, 10 връхчета розмарин, 10 листа джоджен, 1 к. ч. олио, 1 с. л. доматено пюре, 1 ч. л. червен пипер, 1 ч. л. сол, черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Месото се нарязва на малки парчета и се запържва в 3-4 с. л. предварително загрято олио. Когато се зачерви, се добавя наситненият пресен лук, поръсва се със сол и червен пипер и се задушава под капак около 10 минути. След като месният сок се изпари, се прибавят доматеното пюре, розмаринът и наситнените листа джоджен. Налива се 1 ч. ч. топла вода, кипва се и се подправя с черен пипер на вкус. Дъното на намаслена тава се покрива с нарязани на кръгчета картофи, отгоре се разпределя плънката и се покрива плътно с втори ред картофи. Полива се с останалото олио (течността трябва да е на нивото на месото) и се пече 25 минути в загрята на 180 градуса фурна.
Копривата се вари 5 минути в подсолена вода. След това се охлажда със студена вода, отцежда се и се нарязва на ситно. Яйцата се разбиват леко, добавя се киселото мляко и се разбива добре. Добавя се копривата, разбърква се и се сипва настърганото сирене. Заливката се разпределя върху изпечената мусака, след което тавата се връща във фурната. Ястието се пече още 15-20 минути и е готово за сервиране.
Все още няма коментари