Зелен лук се използва в кулинарията по целия свят, може би наравно със стария. Вкусът му е много по-мек, което го прави чудесна добавка към пролетната купа със салата, но и към куп основни ястия. Освен това е и изключително полезен. Зелените листа на лука съдържат огромни запаси от основни хранителни вещества, които повишават имунитета, подобряват храносмилателната система, укрепват костите и ставите и още много благоприятни действия, с които някои зеленчуци от същото семейство не могат да се похвалят.
Странджански зелник
ПРОДУКТИ: 800 г брашно, 400 мл вода, 1 с. л. оцет, 1 с. л. олио, сол на вкус, олио за намазване, 3 яйца за намазване. За плънката: 500 г пресен спанак, 2 връзки лапад, 1 връзка пресен лук, 1/2 връзка джоджен, 400 г краве сирене, 4 яйца, 300 г гъсто кисело мляко, 125 г краве масло, 1 ч. л. сода бикарбонат, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: От пресятото брашно, оцета, олиото, малко сол и вода, колкото поеме (около 400 мл), се омесва меко тесто. Разделя се на 5 топки, които се намазват с олио и се оставят да починат за кратко. Спанакът и лападът се измиват и се задушават заедно с нарязания на ситно лук в 1 с. л. сгорещено масло, докато омекнат. Ако има нужда, се отцеждат от излишната вода. Оставят се да се охладят леко. Прибавят се яйцата и се разбърква. Содата се гаси в киселото мляко и се добавя в съда заедно с наситнения джоджен. От тестото се разточват тънки кори. Дъното на тавата се намазва с масло, слага се кора, отгоре зелена плънка и се поръсва от натрошеното сирене. Това се повтаря до изчерпване на продуктите, като се завършва с кора, която се намзва с масло. Правят се разрези и се залива с 3 разбити яйца. Пече се до златисто.
Пилешко в гювеч
ПРОДУКТИ: 4 цели бутчета, 125 г краве масло, 4 връзки пресен лук, 1 връзка пресен чесън, 1 връзка магданоз, 100 г бейби спанак, 40 г сушени домати (в мазнина), 2 стръка пресен риган, 200 мл прясно мляко, 100 мл бяло вино, 50 г брашно, 1 дафинов лист, 1 с. л. червен пипер, 1 ч. л. черен пипер на зърна, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Разделете бутчетата на горни и долни. Отрежете капачетата на долните бутчета. Овкусете със сол и черен пипер. Нарежете на едро лука, чесъна, спанака, магданоза, ригана и сушените домати. Запечете брашното в сух тиган. В купа разбъркайте месото със зелениите, брашното, червения пипер, черния пипер, дафиновия лист и сол на вкус. Прехвърлете сместа в гювеч. Подредете бутчетата отгоре. Залейте с млякото и виното. Ако има нужда, налейте вода. Залейте с разтопеното масло. Похлупете и печете на 150 градуса с вентилатор за 2 часа. След това махнете капака и запечете до златисто.
Зелени кюфтета
ПРОДУКТИ: 300 г пресен спанак, 300 г коприва, 3 сварени картофа,1 връзка пресен лук, джоджен на вкус, сол и черен пипер на вкус, 2 яйца, галета за овалване, 1 ч. л. олио.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Спанакът, копривата и пресният лук се почистват, нарязват и задушават за кратко в намазнен тиган под капак. Сварените картофи се намачкват и към тях се прибавят задушените листни зеленчуци. Подправят се с джоджен, черен пипер, сол и се добавя 1 разбито яйце. Всичко се разбърква добре. Оформят се кюфтета, които се овалват в галета и се поставят в тава, покрита с хартия за печене. Второто яйце се разбива с олиото и с получената смес се намазват кюфтетата отгоре. Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса за 15 минути. Трябва да се зачервят апетитно отгоре и да се отделят лесно от хартията за печене.
Лучен хляб
ПРОДУКТИ: 350 г брашно, 2 връзки пресен лук, 1 ч. л. суха мая, 1 ч. л. захар, 1 ч. л. олио (+ за намазване), 1 ч. л. сол, бял и черен сусам за поръсване, соев сос и олио за намазване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Маята и захарта се смесват с 250 мл топла вода. В купа се сипват брашното, солта и олиото. Прибавя се разтворената мая и се замесва меко тесто, което се оставя да втаса, покрито с фолио. Пресният лук се наситнява. Тестото се разточва на кръгла, немного тънка кора. Маже се с олио, поръсва се с пресния лук и се завива на руло, а след това – като „охлюв“. Краищата се затварят и се изтънява леко с точилка, така че да има форма на плоска питка. От едната страна се маже със смес от соев сос и сусамово олио и се поръсва с двата вида сусам. Голям тиган се намазва с олио и се сгорещява на умерен огън. Хлябът се поставя в съда с овкусената страна надолу. Маже се с олио и соев сос, поръсва се със сусам и се обръща. Готви се така още 10 минути под капак.
Все още няма коментари