Пълнените чушки са сред любимите ястия на българите. Отвъд класическата плънка с кайма и ориз съществуват много различни комбинации от продукти, които чудесно си подхождат с вкуса на чушките. Въпреки че ги считаме за национално ястие, истината е, че присъстват в кулинарната култура на много народи, но в по-различен прочит.
С яйчена заливка
ПРОДУКТИ: 7 червени чушки, 2 скилидки чесън, 3 моркова, 4 стръка целина, 80 мл зехтин, 1 ч. л. сух розмарин, 600 г картофи, 3 яйца, 400 мл прясно мляко, 2 с. л. брашно, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Чушките се измиват и се изпичат за 45 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Морковите се обелват и се настъргват на едро ренде. Целината се обелва и се нарязва на ситно. Чесънът също се наситнява. Половината от зехтина се загрява и в него се запържват целината и чесънът. Прибавят се морковите и също се запържват. Когато зеленчуците омекнат, се подправят с розмарина и се оставят да се охладят.
Картофите се обелват, разрязват се на четвъртинки и се сваряват. Прибавят се към другите зеленчуци и се намачкват. Поливат се с останалия зехтин и се овкусяват със сол и черен пипер. Чушките се обелват, почистват се от семките, като се разрязват в долната си част – дръжката не трябва да се изрязва. Чушките се пълнят със сместа и се подреждат в тава. Яйцата се разбиват и се налива прясното мляко. Уплътнява се с брашното и се разбива отново. Чушките се заливат със сместа и се пекат за 40 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор.
По гръцки
ПРОДУКТИ: 1 кг чушки, 2 с. л. лимонов сок, 3 с. л. майонеза, 3 с. л. кисело мляко, 4-5 с. л. зехтин, 2-3 скилидки чесън, 1 домат, 10-15 г лук, 1 кг патладжани, зехтин за поливане, 1 ч. л. сух риган, 2 яйца, 500-600 г сирене, 1/4 глава лук (30 г), 1 домат, 1 ч. л. сол.
ПРИГОТОВЛЕНИE: Чушките се почистват и се поставят за 3 минути в тенджера с вряща подсолена вода. След това веднага се охлаждат в съд с леденостудена вода, изцеждат се и се разрязват по дължина на половини. Лукът се нарязва на ситно и се смесва с намачканото с вилица сирене. Добавят се яйцата и нарязаният на малки парчета домат, поръсва се с риган и се меси с ръце. Чушките се пълнят с приготвената смес, нареждат се в тава и всяка се полива с много зехтин. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 30–40 минути. Патладжаните се изпичат за 30 минути в предварително загрята на 250 градуса фурна. След като изстинат, се обелват, нарязват се на ситно и се поставят в купа заедно с обеления и нарязан на малки парчета домат, наситнения лук и счуканите с малко зехтин и сол скилидки чесън. След това продуктите се разбъркват с майонезата и киселото мляко, подправят се със зехтин, лимонов сок и сол и хубаво се разбъркват. Сместа се намачква с преса за картофено пюре. Салатата се поднася добре охладена като гарнитура към пълнените чушки.
С бекон
ПРОДУКТИ: 6-8 зелени чушки, 400 г саламурено краве сирене, 150 г свински гърди без кост, 150 г пушен бекон, 100 г сланина, 2 стръка магданоз.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Капачетата на чушките се отделят и се запазват. Чушките се почистват от семките. Свинските гърди, беконът и сланината се нарязват на ситно. Гърдите и беконът се запържват до златисто в тиган с незалепващо покритие без мазнина. Сиренето се натрошава и се смесва с гърдите, бекона, сланината и наситнения магданоз. Чушките се пълнят със сместа. Слагат се капачетата и се пекат на жар или на скара до готовност.
С 4 сирена
ПРОДУКТИ: 6 чушки (камби), олио (или зехтин), сол, черен и червен пипер на вкус, различни видове сирена („Гауда“, „Едам“, „Моцарела“, „крема“, пресен лук, пъдпъдъчи яйца.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Изчистваме чушките. Наситняваме лука и го запържваме, като към края добавяме подправките. Във всяка чушка слагаме от лука, пълним ги със сирената и ги поставяме във формички за мъфини (за повече устойчивост при печене). Подреждаме ги в тава и ги печем в загрята на 180-200 градуса фурна, докато чушките омекнат – 20-30 минути. Изваждаме ги и във всяка чушка чукваме по едно пъдпъдъче яйце. Връщаме ги обратно във фурната, докато яйцата се запекат. Накрая поръсваме с червен пипер (сладък или лют).
Все още няма коментари