Проф. Донка Байкова е сред водещите наши специалисти по хранене и диететика. Завежда катедра „Превантивна медицина” в Медицинския университет в София. Автор е на над 300 научни труда предимно в областта на затлъстяването. Специализирала е здравословно хранене в Германия, Унгария и Словакия.
- Коледа отмина, проф. Байкова. Но идват Нова година, Василевден, Йордановден, Ивановден... Пак ли ще дебелеем?
- Рискът е неоспорим. Въпрос на здравна култура обаче е да се спасим от това зло. Ако все пак не съумеем да удържим фронта и лапаме като за последно, след празниците отново ще търсим начини да сваляме килограмите, натрупани само за няколко дни. Предупреждавам - без драстична диета това става бавно и мъчително.
- Какво значи здравна култура? Вечните препоръки на докторите какво да ядем и какво не?
- Ако искаме да не си развалим настроението на празниците, трябва да подреждаме храната по видове. Винаги да започваме със зеленчукова салата или плод, може чаша фреш или цитронада. Идеята е да събудим храносмилателната система и тя да се подготви за активна дейност.
- Какво ще я будим - още като погледнем богатата трапеза, апетитът ни идва, проф. Байкова!
- Вижте, неслучайно отделните видове кулинарни шедьоври в целия свят се поднася и отсервират поетапно. Ако искаме вкъщи да сервираме и някои специални вкуснотии, можем да ги поставим на една помощна масичка. Но не е необходимо пред погледа на участниците в тържеството през цялото време да фигурират разкошни кулинарни изделия. Защото човек е гладен не само със стомаха, но и с очите си.
- Не е ли опасно с ордьоврите да си напълним стомаха и в него да не остане място за главното празнично ястие?
- Поднася ли се всичко внимателно, това няма да се случи. Защото 10-15 мин след приемане на голямо количество храна центърът на глада и ситостта в мозъка вече е информиран. Трябват му само 7 мин, за да стигне сигналът от преразпъването на стомаха и вече не като толкова гладни да се насочим към следващото по вид ястие.
- Често на масата се слагат и ядки – лешници, бадеми, фъстъци. Те не са ли твърде трудно смилаеми?
- Не ги препоръчвам! Те са едни от най-високоенергийните храни. 100 г каквито и да са ядки са носители на 650-700 калории. Но тъй като съдържат и мазнини и са много вкусни, към тях няма симптом на пренасищане. И чак след като сме се пренатъпкали с тях, започваме да усещаме едно невероятно чувство за тежест, болка и преразпъване на кухинните храносмилателни органи.
- Значи да не се ядосваме, когато в реномирани ресторанти сервитьорът ни взима чинията, въпреки че в нея има още какво да се изяде?
- Това не е обидно, прави се с цел всеки да поеме толкова храна, колкото диктува неговият апетит. Апетитът определя потребностите.
- Колко време да продължи похапването на ордьоврите и мезетата?
- Тъй като тези празници са свързани с голям брой часове около трапезите - от половин час до цял час ни трябва за ордьоврите. Но като стана дума за ядките, те понякога в известна степен могат да бъдат полезни. Защото пък забавят поемането на алкохола от кръвта. Така можем да се разминем с напиването. После идва времето за основното ястие – то също се консумира за 45 мин до един час, а може и за повече. Понеже обикновено е месо, препоръчвам винаги да е комбинирано със зеленчуци, кисело зеле, броколи или карфиол.
- Дотук всичко звучи прекрасно. Но нищо не казахте за количеството храна, което можем да си позволим да хапваме? Кой ще е корективът ни на празничната маса?
- Казах, че апетитът ще определи потребностите!
- Чакайте, има много дебели хора. Като седнат на масата, те нямат спирка в яденето!
- Задължително трябва да спазваме препоръката на експертите за бавно и спокойно ядене, през интервали от 45 минути. Организмът ни ще ни подскаже къде да спрем. Но запомнете – ордьоврите трябва да се хапват само в много малки количества, те са за подкрепа на основното ястие. Натъпчем ли се с тях, загубени сме. А това е грешка, която допускат много хора и после горчиво съжаляват.
- Заслужава ли си човек на празниците да не вкуси парченце препечена пуйка, късче баница, крехка сланинка? Живот ли е това непрекъснато да се ограничава!
- Нали за това говорим! Просто за себе си избираме едно основно ястие от всички шедьоври, а от останалите хапваме по хапка-две за адет. За накрая оставяме коледния кейк, новогодишната торта... Не е страшно, можем да си ги позволим, но внимателно!
- Мъжете или жените са по-лакоми по празниците?
- Мъжете! Те по-трудно се придържат към ограничителния режим на хранене. Затова съветвам партньорката им на трапезата да не забравя, че и утре е празник, и да ги въздържа. Защото следва евентуална болка в стомаха, жлъчна криза и високо кръвно, повишени кръвна захар и холестерол, които няма веднага да ги усетим. Но те чукат на вратата.
- Ще доживеем ли до онзи светъл ден, когато ще глътнем едно вълшебно хапче и ще можем да си ядем колкото си искаме?
- Е, няма да дойде такъв момент с една вълшебна таблетка да посрещнем целия празник. Защото храносмилателните органи са кухинни и си имат определена вместимост, те не могат да се разтеглят като ластик. Примерно стомахът поема около 1,5 л течност или храна. Вярно, сега при преяждане можем да си спестим неприятностите, като глътнем един полиензимен препарат, примерно мезим форте. С него ще улесним храносмилането след преяждането.
- Червеното или бялото вино правят повече киселини?
- Реакцията на организма е индивидуална. Бялото вино е с по-малко танин, но пък в него има химически субстанции, които помагат да се обезцвети червеното грозде и да стане бяло. А в червеното пък има танини.
- Читателка, която пие илачи срещу забременяване, твърди, че от тях се отслабвало?
- Този слух се носи от близо месец. Не, не е вярно! Може би тези хапчета само малко ускоряват обмяната на веществата, но да ядеш лакомо и да слабееш – това са илюзии.
- На Коледа миналата година почина мъж от преяждане. Кой е убиецът в този случай?
- Храната може да се превърне и в отрова. Допускам, че в случая мезетата са били обилно гарнирани и с алкохол, който се превръща в токсин.
- Казват, че ако не пием алкохол, можем да си похапваме повече?
- И това не е точно. Много хора консумират огромни количества храна и си мислят, че като не пият алкохол и не пушат цигари, са предпазени. Няма такова нещо - когато нямаме движение, за да изгорим бомбата от калории, внесена в организма, печелим само тъкани и резервни мазнини.
- Колко време ще ни трябва да свалим примерно 3-те килограма, натрупани по празниците?
- Ако се вземем в ръце, ще ни е достатъчна и една седмица. Но само за килограмите, натрупани от празничното свръхпреяждане. Защото все още организмът няма памет към тях, те са новопоявили се. И ако се поставим на режим на разтоварване – без никакви захари и въглехидрати, те са първите, които се разграждат. Можем да си позволим някакви храни с фибри, които поемат всичко свръхкалорийно.
- Последно – на Нова година забранено ли е да хапнем поне едно парченце баклава?
- О, разбира се, че ще си хапнем! Но само едничко! Нищо не е вредно, ако е в умерено количество. Бедата при нас, българите, е, че не можем да уцелим точно това количество. Не защото сме глупави. Просто не ни се иска да го направим и не го правим. От това страдаме.
След Нова година
Топдиетологът проф. Донка Байкова: Сваляме 3 кг за седмица след софрата!
На празника приемайте ястията през интервали от 45 минути
0 коментара
Все още няма коментари